ICL Iberia participa en el projecte Digestake per transformar aigües residuals en fertilitzants d’alt valor afegit

El DigesTake investigarà la valorització dels efluents líquids i gasos de la digestió anaeròbia de fangs de depuradores urbanes, amb un alt contingut de nutrients. El consorci, liderat pel grup LEQUIA de la Universitat de Girona, integra 10 universitats, empreses i centres tecnològics de tot Catalunya.

El projecte d’innovació  (Recuperació i valorització de recursos de digestats urbans en el marc de l’economia circular) investigarà la recuperació i valorització de recursos tant de l’efluent líquid com del gasós. Així, farà possible la conversió del diòxid de carboni del biogàs en compostos orgànics de valor afegit (butirat i caproat) per mitjà de sistemes biolectroquímics.

Pel que fa a la fracció líquida, el projecte desenvoluparà i validarà dos processos alternatius per a recuperar el fòsfor en forma de fertilitzant sòlid a través de la cristal·lització d’estruvita, un d’ells utilitzant subproductes de mineria; un procés de producció de fertilitzants líquids rics en amoni per mitjà de sistemes d’adsorció-desorció amb zeolites i contactors de membranes; un procés per eliminar l’excedent de nitrogen amb baix consum energètic en condicions microaeròfiles; i nous processos d’osmosi directa per regenerar aigua i valoritzar un concentrat orgànic de nutrients.

El projecte té un pressupost de 2,1 milions d’euros i s’executarà durant tres anys i mig, al llarg dels quals es realitzaran experiments a escala laboratori i a les plantes pilot. Per assolir els objectius, la col·laboració público-privada serà fonamental. Els socis del projecte són el grup de recerca LEQUIA de la UdG; els grups de recerca de processos de separació industrial, i de desenvolupament i aplicació de procediments analítics de la Universitat de Barcelona (UB); el grup de recerca R2EM de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC); els centres tecnològics CTM, Leitat i Cetaqua (Centre Tecnològic de l’Aigua); i les empreses dels sectors de l’aigua i la producció de fertilitzants LEF Ingenieros, ADASA, Aquambiente (grup SUEZ) i Iberpotash-ICL. El consorci també compta amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), el Consell Comarcal del Pla de l’Estany i l’empresa OMS-Sacede, com a entitats col·laboradores.

El DigesTake és un dels sis projectes de la nova comunitat RIS3CAT Aigua acreditada per la Generalitat de Catalunya a través de l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa (ACCIÓ) i cofinançada amb el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s