El Pla director urbanístic de les mines del Bages pren forma

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha iniciat el tràmit del document d’avanç del Pla director urbanístic (PDU) de l’activitat minera al Bages. Ara, els ajuntaments de Sallent, Súria, Balsareny i Callús podran fer les seves aportacions, tenint en compte que segons el conveni signat entre el Govern i ICL Iberia, aquest document ha d’estar aprovat definitivament a finals d’any.

PDU

El PDU parteix de la base que l’activitat minera que Iberpotash duu a terme al Bages és d’interès públic i estratègica pels llocs de feina que genera  a la comarca i pels seus efectes multiplicadors per a l’economia del país. A més, impulsa el Pla Phoenix que permetrà seguir desenvolupant i incrementant l’activitat d’aprofitament dels recursos naturals de la conca potàssica catalana.

L’objectiu del document és vetllar perquè l’activitat minera sigui sostenible tant des del punt de vista ambiental com social i econòmic. En concret, es concentra en quatre eixos: garantir un encaix urbanístic adequat de la segona fase del Pla Phoenix a Súria i la conca del Cardener, vetllar per una retirada ordenada de l’activitat minera a Balsareny i a Sallent, establir els mitjans per a la progressiva eliminació dels dipòsits salins i la restauració dels espais que ocupen, i establir les reserves de sòl necessàries per a garantir la continuïtat futura de la mineria i de la indústria associada de manera sostenible

El Pla Phoenix és una condició indispensable per a poder reduir les muntanyes de sal: es valoritzaran 1,5 milions de tones anuals de la sal que ara va a parar al dipòsit salí del Cogulló (Sallent) i només es generarà un terç del contingut que avui dia hi va a parar. Cal recordar que a partir del 30 de juny de 2017 no es podrà seguir emmagatzemant-hi  sal.

L’avanç del PDU valora com a possible emplaçament d’una segona planta de sal vacuum  el sector del polígon industrial de la Pobla Sud de Súria. És un àmbit de sòl urbanitzable delimitat, per tant s’aprofita un sector ja previst pel planejament. A més, també reserva sòl per a una tercera i una quarta planta de tractament de sal que permetrien la valorització de tota la sal que es genera.


Deja un comentario